Report z mistrovství ČR SŽ trojice

Na neděli jsem doufal, že se vyspíme (tedy jak kteří-my trenéři určitě ne… ) lépe a začátek bude proti sobotě lepší. David ráno říkal, že to je snad s nohou ještě horší než v sobotu, ale nakonec to celkem rozhýbal a trojky zvládl odehrát s o něco lepším pohybem oproti závěru dvojic. Milan Vávra přijel sice tradičně jako výletník bez pořádných bot, ale i tak velice pomohl solidním výkonem v důležitém zápase s Karlovými Vary, Jarda Beran odehrál všechno a svou těžkou pozici nahrávače zvládl celkem solidně.

Trojic se zúčastnilo nakonec 12 sestav. Naše skupina byla nesmírně vyrovnaná, slabší byly jen Karlovy Vary. Dalo se předpokládat, že o čtvrté postupové místo do čtvrtfinále budeme bojovat my, Modřice a Šacung. Tento tým byl pro všechny velkou neznámou, nutno však podotknout, že hrál opravdu výborně a byl příjemným překvapením mistrovství. Favority naší skupiny byly především silné týmy Prostějova a Horažďovic.

Hned na úvod nás čekaly znovu sympatické Horažďovice (Hokr, Slavíček, Buriánek)-tedy tým, se kterým jsme v sobotu končili. Tato velmi dobře sehraná trojice šokovala všechny skvělým výkonem již vloni v Rychnovku, kde získala ve trojicích překvapivé stříbrné medaile. S výkonem našeho týmu jsem byl v tomto zápase velice spokojený, kluci byli vyhecovaní a hra obou družstev na dva smečaře byla i celkem pohledná pro diváky. V úvodu jsme drželi vyrovnaný stav, pak se sice soupeř dostal do vedení, které jsme však i díky jeho chybám smazali a koncovku potom zvládli lépe-senzačně 10:9 pro Zbečník! Tento cenný bodík, který byl tak trochu navíc, se později ukázal jako klíčový. Ani druhý set nebyl vůbec beznadějný, drželi jsme se znovu velmi slušně, některé chybičky v mezihře a na útoku ale už přišly a tentokrát soupeř už koncovku zvládl-7:10.

Druhý zápas a tradiční rival z Modřic v čele s Quidem Bolelouckým. V prvním setu se vedení přelévalo ze strany na stranu, opět rozhodovala dramatická koncovka za devítek, kde jsme náš útok proměnili-znovu tedy vydřená výhra 10:9! Vyrovnaný průběh ještě pokračoval i na začátku druhé sady, pak však bohužel přišel výpadek a zřejmě náš nejhorší výkon celého dne (5:10). Soupeř tak získal lepší remízu a nás čekaly rozhodující boje.

Nejprve jsme potřebovali porazit Karlovy Vary. Davida opět rozbolela pravá noha a do tohoto utkání tedy nastoupil Milan. Trochu jsem se obával, jak to po delší pauze od nohejbalu zvládne, ale obavy se ukázaly jako zbytečné, když odehrál celý zápas na podtrženou jedničku. Vašek kopal sám na síti slušně, celkově kluci hráli zodpovědně, nechali spíše kazit soupeře a první set jsme bez problémů zvládli vyhrát poměrem 10:2. Začátek druhého setu nezačal ideálně, když jsem si za stavu 1:3 bral raději time-out, naštěstí jsme se nenechali rozhodit a i druhý set dovedli do vítězného konce poměrem 10:4. V zamotané skupině nás čekal rozhodující zápas se Šacungem, který hrál skvěle a porazil i třeba Horažďovice.

Do utkání jsme nastoupili i s odpočatým Davidem a na našeho soupeře vlétli ve velkém stylu! Ukazatel skóre se zastavil po skvělém začátku až na stavu 7:1! Pak přišla trochu ztráta koncentrace a naše zbytečné chyby, soupeř stáhl na 4:7, přesto jsme si do koncovky přinesli jasné vedení 9:5. Nebyli jsme však schopní dát poslední bod a soupeř vyrovnal až na 9:9! Poslední bod jsme nakonec přeci jen urvali, což byla velká úleva. Pět bodů by jindy jasně stačilo na postup a i já si v této chvíli myslel, že už to tak bude. Nicméně se nyní naopak otevírala šance při vítězství 2:0 postoupit dokonce ze senzačního 2.místa a tedy později dostat relativně ne zcela beznadějného soupeře do čtvrtfinále. Druhý set byl velice vyrovnaný a z obou stran mimořádně bojovný, nejprve jsme dotahovali dvoubodovou ztrátu my, poté jsme se dostali do nadějného vedení 7:5. Soupeř dokázal srovnat na 7:7, pak se nám dvakrát podařilo dát z našeho útoku bod a vedli jsme 9:8. Dokonce jsme měli za tohoto stavu útok, který jsme neproměnili, soupeř tvrdou smečí znovu vyrovnal a již počtvrté tak rozhodovaly devítky. Dvakrát jsme však nezvládli základní mezihru, poprvé Vašek zdálky spíše jen uhrával a podruhé jsme znovu chytili v poli, ale nedokázali jsme si nahrát a David již nedokázal přes veškerou snahu přehrát ztracený míč přes. Celkově to byl znovu z obou stran krásný zápas, ale pro nás to po průběhu utkání byla obrovská škoda, protože jsme druhý set soupeři sami darovali. I na moje nervy už toho také začínalo být za ty 2 dny vskutku až až..

Po návratu z oběda jsem navíc z hrůzou zjistil, že díky ostatním výsledkům ve skupině ještě nemusíme (ani s jednou výhrou, jednou očekávanou prohrou s Prostějovem a třemi remízami) být ani čtvrtí a tedy postoupit ani do čtvrtfinále! Stačilo totiž, aby Modřice porazily Šacung a byli jsme na horší vzájemnou remízu s Bolelouckým a spol. venku. Když za devítek v prvním setu právě Quido bodově zablokoval a i ve druhém setu pak Modřice vedly 4:2, vypadalo to už nepříjemně, naštěstí Šacung se po těžkém obědě konečně vrátil ke své výborné hře z předchozího průběhu a nakonec vyhrál druhý set poměrem 10:6. Díky tomu jsme měli zaslouženou jistotu čtvrtfinále a mohli tak být znovu spokojeni.

Na závěr skupiny nás čekal suverén z Prostějova a 1.set jsme spíše jen podávali balony. Druhý set už byl o poznání lepší, něco jsme pochytali a i Kuba Ftačník něco zkazil, tudíž jsme prohráli se ctí 6:10. Jediná prohra 0:2 ve skupině nám tedy stačila na 4.místo a ve čtvrtfinále nás proto čekal asi největší adept na titul České Budějovice. V zápase se ukázal velký rozdíl mezi oběma týmy především v razanci útoků i ve strojově přesné mezihře Dynama. První set byl pro soupeře (i díky našemu až přílišnému respektu z něj) jednoznačný, v tom druhém se nám podařilo snížit z 2:6 na 5:6 a vykřesat maličkou jiskřičku naděje, pak však soupeř znovu zabral a dovedl i 2. set poměrem 7:10 do vítězného konce.

Celkově náš výkon ve trojicích byl velice slušný a sklidili jsme za něj pochvalu od mnoha přítomných. Jsem spokojený jak s předvedenou hrou a nasazením našich mladých, tak i s celkovým umístěním Sokola Zbečník v obou kategoriích. V letošním roce je to maximum a pro naše mladé skvělý úspěch, který možná doceníme až o dost později.

Naše výsledky: Sokol Zbečník-Horažďovice Hapon 1:1, Sokol Zbečník-Sokol Modřice 1:1, Sokol Zbečník-Liapor Karlovy Vary 2:0, Sokol Zbečník- Šacung Benešov 1:1, Sokol Zbečník-Sokol I Prostějov 0:2, čtvrtfinále: Sokol Zbečník-Dynamo České Budějovice 0:2.

Konečné pořadí GALA MČR starších žáků PROSTĚJOV 2014-trojice:

1. Sokol I Prostějov, 2. TJ Valašské Meziříčí, 3. Dynamo České Budějovice, 4. Avia Čakovice

5.-8. Sokol Zbečník, Horažďovice Hapon, Sokol Dolní Radechová, Šacung Benešov

9.-12. TJ Peklo nad Zdobnicí, Sokol SDS EXMOST Modřice, Slovan Chabařovice, Liapor Karlovy Vary.

Celkové hodnocení našich hráčů:

Milan: Odehrál jen jeden zápas, zvládl ho ale výborně a jako jeden z mála hráčů na mistrovství tak má 100% úspěšnost.:-)

David: Znovu se mu nevyhnula smůla a problémy se zraněními, které ho bohužel pronásledují po celou sezonu, přesto se snažil s tím rvát a hlavně za to, že to i přes značné bolesti nevzdal, zaslouží velkou pochvalu.

Jarda: Své si odehrál ve trojicích slušně, už i co se týče psychiky to je mnohem lepší než dříve. Hned v 1.zápase s Haponem mě potěšil, velmi důležitý člen našeho mančaftu i do dalších let, hlavně za 2 roky mají společně s Vaškem velké šance.

Vašek: Má nejvíce zkušeností a odehráno i díky svému příkladnému přístupu a nadšení do nohejbalu. Pozici tahouna a kapitána týmu zvládl po oba dny výborně, jeho pole patřilo vůbec k nejlepším.

Všichni vydržet a makat dál! :)

076bdc8a5a_98977293_o2