Jarní pohárová paráda!

deník

Je za námi první část poháru ČNS mládeže, po MČR druhá nejvýznamnější republiková soutěž, která je od letošního roku i díky kreditnímu systému odměn pro mládežnické oddíly brána mnohem vážněji než v předchozích letech, čemuž napovídá i výrazně vyšší účast na pohárových turnajích. Pro zbečnickou mládež jaro dopadlo nad očekávání výborně.

Starší žáci drží v celkovém hodnocení 2. příčku s výrazným náskokem na 3. Radomyšl a dorostenci po 2 turnajích dokonce senzačně vedou. Zatímco u žáků se dal čekat boj o nejvyšší příčky, u dorostů to je pro všechny velké překvapení.

Žáci potvrdili své letošní ambice, když ve své sbírce již mají kompletní sbírku stupních vítězů (1. místo dvojice K. Vary, 2. místo trojice Semily, 3. místo dvojice Zbečník), pouze poslední turnaj ve Žďáru nám příliš nevyšel a obsadili jsme po zbytečné prohře ve čtvrtfinále s Karlovými Vary 5.-8. místo, vedou v letošní sezoně výrazně favorizované Čakovice. Oproti minulé sezoně došlo v žákovském týmu k jediné změně, když Davida Poláka, věkově patřícího již do dorostu, nahradil Tomáš Mareček, který přišel do týmu na hostování z Dolní Radechové, čímž doplnil naše trio Pohl, Beran, Vávra. Nutno podotknout, že jsme ani na 1 turnaji nebyli v kompletní sestavě, naštěstí tahoun a reprezentant Pohl nechyběl ani na 1 turnaji a dosažené výsledky byly, po solidních výkonech všech, zcela zasloužené. MČR ve všech žákovských kategoriích se v letošním roce budou konat až na podzim, domácí singl (30.10.) bude velkým tahákem pro hronovské diváky a věřím, že přijdou podpořit naše naděje v hojném počtu.

Průběžné pořadí poháru ČNS starších žáků po jarní části
1. Čakovice 203 bodů, 2. Zbečník 165 bodů, 3. Radomyšl 120 bodů, 4. Modřice 86 bodů, 5. K.Vary 83 bodů, 6. Peklo 78 bodů, 7. Český Brod 72 bodů.

12799157_1218256181535443_1286931856710548256_n(1)12471399_1058307024189531_5218462915174312132_o

12728816_1209426209085107_8434022512315389340_n

Co se týče dorostu, tak ve Varech jsme postavili pouze 1 dvojici (Kábrt, Zelba), což bylo mírným zklamáním, ta ale dokázala po rozpačitějším začátku celý turnaj vyhrát, čemuž se podivovali v lednu naprosto všichni. Že toto vítězství nebylo v žádném případě náhodné, ukázala tato dvojice minulý pátek na domácím turnaji, kde ve finále měla znovu na lopatě Prostějov, a přestože nakonec po boji padla, 2. místem jasně potvrdila, že se s ní v letošní sezoně musí počítat. Úžasný výsledek dorostenců podtrhla dvojice zbečnických odchovanců Šimek, Pohl, která vyválčila po parádních výkonech bronz. Naprostý unikát 4 leváků ve 2 dvojicích se zatím tedy ukazuje býti spíše naší výhodou. V celkovém hodnocení tak vedeme před Českými Budějovicemi a Prostějovem, dá se ale očekávat, že bude současný stav velice těžké v podzimní části poháru udržet. Výsledky jsou však rozhodně příslibem pro blížící se BDL.
Průběžné pořadí poháru ČNS dorostu po jarní části
1. TJ Sokol Zbečník 129 bodů, 2. TJ Dynamo ČEZ České Budějovice 97 bodů, 3. TJ Sokol I Prostějov 90 bodů, 4. NK Climax Vsetín 45 bodů, 5.-8. MNK SDS Exmost Modřice, SK Šacung Benešov, TJ Slovan Chabařovice, TJ Avia Čakovice

12377568_537838863083309_5059631960502773323_o

886347_1058307344189499_3553211151121237814_o
Doma 2 týmy na stupních vítězů!
Nedá mi to se vrátit ještě k poslední akci, kterou jsme pořádali v Hronově a Zbečníku-poháru ČNS dorostenců, a která dopadla pro naše barvy až neskutečně skvěle.
Nejdříve bych chtěl moc poděkovat těm, kdo pomohli (především Kábrtovým, tradičně Petře a Elišce Pohlovým, tátovi a p. Frimlovi v Hronově). Co mě trochu mrzí, že tentokrát si NIKDO ze zbečnikého Áčka nenašel cestu jakkoli pomoci, či povzbudit naše kluky, ve Zbečníku jsem byl na celou organizaci (výsledky ve Zbečníku, do Hronova, na zetka, koučink B+C, pískání atd.) žalostně sám a nestíhal jsem pomalu si ani odběhnout na wc. Stejně jsem si tradičně dočetl na zetkách akorát kritiku (fotky, časový skluz), je ovšem zajímavé, že nikdo jiný z anonymních kritiků, kteří by to jistě zvládli ve shonu a stresu perfektně, zájem pořádat pohárový turnaj v dorostu neprojevil..
Největším zážitkem pro mě pak, kromě samotné skvělé hry všech účastníků, bylo vidět obrovské nadšení a radost rodičů našich kluků, kteří to ohromně prožívali a někteří se na to vy vypjatých okamžicích a infarktových koncovkách ani nemohli dívat (např. pan Zelba, mamka Lukáše Kábrta aj.).
Ale už k samotnému turnaji.
Nejprve bych nechtěl zapomenout na naše céčko, které mělo poměrně těžký los, i tak mělo velmi světlé momenty a např. p. Slavíčkem z Horažďovic bylo chváleno za dobrou hru. Velmi slušné pasáže hry měl na turnaji David Polák, který opět potvrdil, že na útoku má výborné věci a údery, jen občas stále bojuje s horší mezihrou a menšími výpadky. Míša se snažil, ale bohužel trochu zápasil s nervozitou, díky které nezahrál tak dobře jako např. na posledních trénincích, Pavel si také v těžké konkurenci silných soupeřů 3 sety kopl.
V prvním zápase se podařilo céčku potrápit ve 2. setu bratry Koudelky, ale na cenný set to nestačilo. Ve druhém zápase zahráli kluci v 1. setu výtečně a zaslouženě zdolali Český Brod A (Truc, Ungerman) 10:7, což byl také jediný získaný set na turnaji, v následující sadě to již bylo slabší. Poslední zápas ve skupině s Haponem A si zahrál Pavel oba sety. Stejný a silný soupeř nás pak čekal také v předkole PO. V počátku zápasu jsme drželi vyrovnaný stav a průběh, přeci jen se ale v dalším průběhu ukázala lepší souhra horažďovických, kteří utkání vyhráli dvakrát 10:6, ostudu náš C tým ale rozhodně neudělal a zanechal slušný dojem.
K B týmu: Začátek byl z naší strany nervózní a první 2 zápasy se kluci herně trápili. V úvodu jsme prohrávali s budějovickým céčkem 3:5, poté jsme však stav otočili a první zápas zvládli. V tom druhém, a možná pro další průběh turnaje klíčovém utkání s Haponem B, jsme se v úvodu hledali, zatímco mladý soupeřův celek hrál výborně. Stav dospěl do devítek, kde po sporném míči následovalo opakování, které jsme naštěstí zvládli a urvali set poměrem 10:9. Ve druhém setu došlo k uklidnění a vítězství našeho mužstva. Ve třetím zápase jsme si to mohli rozdat s Chabařovicemi A o prvenství ve skupině, případně remíza nám zajišťovala přímý postup do osmifinále. První set byl neustále naprosto vyrovnaný, za devítek soupeř chyboval a cenný skalp a set tak patřil Zbečníku B. Také druhý set byl dlouho vyrovnaný, v závěru ale byly o kousek lepší tentokrát Chabařovice v čele se Sehrigem, který se v 2. setu slušně ,,rozeskákal,,. Remíza nám stačila na přímý postup, ovšem v klíčovém osmifinále nás čekaly doposud výborně hrající Horažďovice A (Slavíček, Buriánek).
Ze zápasu jsem měl obavy, ale naši kluci podali doposud svůj jasně nejlepší a zodpovědný výkon. Bodoval jak Matěj, tak po změně servisu i Vašek, po jehož téměř esu po lajně ve 2. setu jsme již poměrně jasně vedli (10:6, 6:2). Sice přišlo ještě naše menší zaváhání (8:7), poslední 2 míče však patřily nám, a zklamání tak zavládlo v soupeřově sympatickém táboře. Zajistili jsme si tak postup do čtvrtfinále v Hronově, kde kluky měl čekat jeden z vítězů skupiny.
Los dopadl tak napůl, sice jsme se vyhnuli největšímu favoritovi Prostějovu, ovšem bratři Koudelkové dlouhodobě ukazují neskutečný potenciál a dosahují skvělých výsledků. Je však pravdou, že tentokrát zejména Vašek Koudelka nebyl v optimální pohodě.
Naši kluci do zápasu vlétli bez bázně a hany a ihned si vypracovali tříbodový náskok. Ten soupeř zlikvidoval a stav dospěl opět do 9:9, kdy jsme svůj útok proměnili a důležitý set tak získali na svou stranu. V začátku druhého setu jsme využili chvilkový útlum soupeře, naopak naši kluci hráli výborně, příkladně bojovali a bez větších problémů dokráčeli k výhře a k postupu již mezi nejlepší čtyři!
V semifinále na B tým čekal Prostějov a ani tento zápas nebyl vyloženě beznadějný. V prvním setu sice soupeř zaslouženě zvítězil (7:10), v tom druhém se nám však čtyřbodovou šňůrou podařilo před koncovkou otočit na nadějných 8:7. Za osmiček se většině lidem v hale zdálo, že byl míč Honzou Matkulčíkem tečován (je pravdou, že něco určitě slyšet bylo, ale je možné, že to byla pouze podrážka boty?), míč byl v každém případě přisouzen Prostějovu. Jelikož i poslední míč po útoku Matěje skončil v zámezí, čekal náš tým zápas ,,pouze,, o 3. místo.
V něm nás čekal po celý den skvěle hrající Vsetín A. Začátek patřil hostům 2:4, po důrazném upozornění ze strany rozhodčího Křepelky se však Matěj výrazně uklidnil a srovnali jsme stav. Do sedmiček zcela vyrovnaný set jsme zlomili na naší stranu a 3 body v řadě se dostali do vedení 1:0 na sety. Ve druhé sadě jsme opět byli neustále o krůček nahoře a soupeř musel dotahovat. Za stavu 9:9 vsetínský Hyžák zkazil servis a senzační tažení zbečnického Béčka tak bylo dovršeno!
A tým turnajem postupoval bez větších problémů, pouze 2. set s Modřicemi B jsme vyhráli jen o 1 míč 10:9. Dle mých informací výkony ve skupině ani tentokrát nebyly zcela ideální, ale na poměrně pohodový postup mezi nejlepších 8 to stačilo. Poté ovšem končila každá legrace, protože si kluci vylosovali jednoho z hlavních favoritů Chabařovice A. Nádherný zápas a obrovský boj byl k vidění v úvodním čtvrtfinále v Hronově. V prvním setu vyrovnaný průběh i stav dospěl do devítek, kdy Tomáš úspěšně zakončil za páskou ,,backhandem,,. Začátek druhé sady nám však nevyšel a soupeř si vypracoval tříbodové vedení (1:4). To se nám podařilo zlikvidovat, ovšem ze stavu 9:9 měly tentokrát útok Chabařovice. Lukáš v obraně ale zasáhl skvěle a obětavě, což výrazně dopomohlo k našemu vítězství a obrovsky těžký soupeř tak byl po krásném zápase pro diváky ze hry venku.
V semifinále kluky čekal Vsetín A. V úvodu zápasu tahal za delší konec provazu Vsetín, který také získal 1. set (8:10). Teprve od půlky druhého setu se začal vývoj po zlepšeném výkonu obracet pro nás, přesto jsme ještě měli chvíli problém dát poslední bod, což se nakonec povedlo a vyhráli jsme rovněž 10:8. Ve třetím setu se nám podařilo několikrát chytit soupeřovy útoky a ty své následně proměnit. Vedli jsme 9:6 a zdálo se, že budeme opět po 2 měsících ve finále. Zřejmě ale kluci chtěli ještě pocuchat nervy všem přítomným, když najednou nebyli s to proměnit útok a světe div se, byli tu opět devítky, načež slabší povahy z řad rodičů musely odcházet na chodbu, či si zakrývat obličej. Tomáš však poslední míč tentokrát zakončil nekompromisně a radost tak propukla v domácím táboře.
No a na řadu přišlo vyvrcholení turnaje, finále s Prostějovem a nohejbalová lahůdka pro fajnšmekry. Přesně to také měli možnost vidět všichni přítomní. V koncovce 1. setu byl šťastnější za devítek Prostějov, ve 2. setu se naši hráči ještě o něco zlepšili a nedali soupeři šanci (10:5). I Kuba Ftačník po ztrátě vůbec 1. setu Prostějova na celém turnaji viditelně znervózněl, naopak naši kluci si pohodu přenesli i do úvodu rozhodující sady. Když Tomáš Zelba bodově zablokoval a vedli jsme už 8:6, hala byla na nohou. Maličko jsme (pod tíhou blížícího se možného vítězství?) znervózněli a Prostějovu se podařilo srovnat. Fantastický kraťas Lukáše však znamenal 2 mečboly pro Zbečník. Při tom prvním Lukáš chytil soupeřův útok, oba hráči Prostějova byli v půlce hřiště a Tomáš zcela správně ze druhé zahrál přes. Většina diváků již měla obě ruce nad hlavou, bohužel útok skončil v zámezí! Když se za devítek neprosadil ani téměř neomylný Lukáš (jeho šlajz byl tentokrát delší, než by bylo zdrávo) a Prostějov zaváhání tentokrát využil, když Matkulčík míč ,,položil,, , na což již naše obrana nedokázala zareagovat. Soupeř nám tedy vrátil semifinálovou porážku z Karlových Varů jako přes kopírák (ze stavu 8:9 ve 3. setu). Samozřejmě to chvíli mrzelo, čemuž nasvědčovalo i chvíli zcela hrobové ticho v hale, navíc jsme herně tentokrát nebyli horší, nicméně i 2. místo je opět fantastický výsledek a mimořádný úspěch. Když k tomu přidáme ještě 3. místo B týmu, je to vše tou nejlepší pozvánkou na blížící se BDL, která startuje již za 14 dní. Začínáme zřejmě u největšího favorita celé soutěže v neděli 17.4. ve Vsetíně..