2LM: Zbečník-Dalečín 6:3

 13221440_1278834215477639_8981520245791007017_n
13266065_1279887692038958_599762121298624002_n
Pět zápasů, jediná upocená výhra v Dyníně a 7. (barážová) pozice. To byla zatím nepříliš příznivá bilance nohejbalistů Zbečníka v úvodu jejich druhé ligové sezony. O tom, že si většina z mančaftu uvědomuje vážnost situace svědčila i burcující smska od kapitána Davida večer před zápasem, který apeloval především na větší srdíčko od všech našich hráčů a také to, že na zápas bylo přes nejistý zdravotní stav nakonec nastoupeno 10 (!) našich hráčů, připravených jakkoliv pomoci, což musím ocenit. Že není třeba propadat přílišné skepsi mohl naznačovat los v následných 4 kolech, kde by nás měli čekat hratelní soupeři.
Nejprve k nám tedy přijel nováček z Dalečína, který doposud nezískal ani bod, přestože 2 své poslední zápasy ztratil nejtěsnějším poměrem a naposledy pohrál až posledním možný míčem 4:6.
Největší otázkou měl být zdravotní stav našich hráčů, většina z nich měla nějaké menší či větší šrámy a to včetně dvou nejúdernějších: Maňase a Tomáše Valáška. Ani já jsem se necítil den před zápasem vůbec dobře, naštěstí všichni jsme zdravotně vydrželi bez větších úlev, snad jen s výjimkou Culdy, kterému se znovu ozvala bolavá záda. Soupeř přijel na poslední chvíli, a proto musel bez většího rozcvičení nastoupit k utkání.
Do 1. dvojky nastoupili Valda s Lukášem V. a 1. set hladce vyhráli (10:4). Zatímco soupeř dost kazil, Tomáš bodoval prakticky ze všeho a přes mírné zlepšení Dalečína ve 2. setu (10:7) jsme se dostali do vedení: 1-0.
Maňas s Lukášem K. nezačali ideálně a hned ztráceli 3 míče (3:6). Naštěstí se po time-outu kluci výrazně zlepšili a soupeř již v koncovce nezískal jediný bod, když opakovaně chyboval. Ani ve 2. setu naši kluci ale nehráli příliš dobře, vázla jim příprava útoku a nedařilo se nám proto na rozdíl od soupeře bodovat, rozhodnout tedy musela 3. sada. V ní jsme naštěstí už zahráli lépe a po dvojicích tedy vedli: 2-0.
Do první trojice nastoupili Tomáš, Kábrtka a premiérově od začátku také Vašek. V prvním setu jsme byli výrazně lepší a získali ho poměrem 10:5. Také ve 2. setu nic nenasvědčovalo problémům. Vedli jsme 7:4, 8:6 a ještě 9:8. Zřejmě došlo k mírnému uspokojení z vedení a polevení v koncentraci, čehož soupeř využil a srovnal na devítky. Za devítek pak Tomáš zkazil a muselo se jít do 3. setu. V něm podal Dalečín zlepšený výkon, naopak my v důležitých chvílích nechytili 2 lehčí míče v poli-suma sumárum snížení soupeře: 2-1.
Úvahy o pošetření ne zcela 100 % Maňase v další trojici tak musely vzít za své a začali jsme v klasické sestavě. V 1. setu jsme ale podali zcela mdlý výkon, pro který nemám moc slušných slov, v závěru jsme ho navíc korunovali 2 chybami na útoku za sebou (8:10). Také ve 2. setu jsme pokračovali v naprosto zoufalém a odevzdaném výkonu a prohrávali ještě 2:6. Teprve za tohoto stavu jsme se probudili, začali konečně makat a povolili soupeři jediný bod: 10-7. Zrádný 3. set zahájila předlouhá výměna, kterou jsme bohužel zakončili naší chybou. Znovu jsme znervózněli a nechali soupeře odskočit na 6:9. Ještě jsme stáhli na 8:9, poslední technický úder ale trefil smečař Dalečína skvěle a začínalo se znovu: 2-2.
Do vloženky nastoupili Culda s Davidem a začali výborně. První set po zásluze získali a i ve 2. vedli ještě 6:2. Náskok jsme však najednou ztratili, Culda začal cítit bolavá záda a když dvakrát chyboval v koncovce i David (kraťas na pásce a bodový útok za osmiček do autu), muselo se znovu rozhodnout až ve zkráceném setu. Do něho nastoupil Ondra a šlo se bod za bod. Za stavu 8:8 mohl být právě Polda za hrdinu, jenže mu hlavička přes pásku nepřelezla a když pak za devítek soupeř svůj útok proměnil, bylo zle: 2-3.
Neuvěřitelně jsme tedy Dalečín dostali svou vlastní hloupostí a nedisciplinovaností do hry, když jsme ztratili 2 jasně vyhrané zápasy a nepodržela ani zcela zbytečně prohraná Maňasova trojka.
Začalo to tedy zavánět pořádnými problémy a za záchranou brzdu tak musel zatáhnout Lukáš K. v singlu. Naštěstí soupeř byl očividně o 2 třídy slabší a uhrál si proti v pohodě hrajícímu Lukášovi pouhých 5 bodů: 3-3.
Následující trojka mohla býti klíčovou a tentokrát jsme vsadili na zkušenost, když Tomáše s Kábrtkou doplnil na nahrávce David. Bilance naší druhé trojice byla před tímto utkáním hrozivých 0:9 (!), prolomit tuto bilanci bylo však v tuto chvíli naprostou nutností. První set jsme zvládli skvěle, ovšem tradiční výpadek jsme si neodpustili. Ztráceli jsme 3:8 a poté ještě 7:9. Nohejbalový pánbůh nás však již více trápit zřejmě nechtěl, když za devítek soupeř vyhodil: 4-3!
Maňasova trojice nastoupila do svého druhého zápasu a jako mávnutím kouzelného proutku zahrála zcela odlišně. Tentokrát od začátku hrála s velkou chutí a soupeři nedala vůbec žádnou šanci. Po výborném a bojovném výkonu vyhrála 10:4 a 10:5 a vybojovala tak mečbol pro Zbečník: 5-3!
Valda s Lukášem V. ještě v letošní sezoně v tomto složení neprohráli a věřili jsme v ukončení utkání. Tomáš byl na útoku opět zcela nekompromisní. Sice se nepamatuji, že bych si vůbec kopl přes síť, naše tradiční hra však fungovala na jedničku. Celé utkání jsme měli vesměs pod kontrolou a po delší době jsme se tak mohli radovat z výhry: 6-3 pro Zbečník!
Jedna věc je, že jsme mohli a měli vyhrát větším rozdílem, v dané situaci ale musíme být rádi za výhru a důležité pro nás také je, že skoro všichni naši marodi zátěž celého zápasu vydrželi. Poskočili jsme na 5. příčku, o kterou si to v sobotu rozdáme v přímém souboji (opět doma) se Šacungem B. Rezerva ,,Oranjes,, má zatím velice podobné výsledky jako my, rovněž získala 4 body a případným dalším bodovým ziskem bychom udělali velký krok k udržení soutěže.
V neděli se poté představí doma také dorost, který přivítá největšího favorita letošního ročníku BDL Vsetín. Případnou výhrou by se hodně přiblížil svému cíli, což je 2. místo ve skupině a výhoda domácího prostředí pro čtvrtfinále play-off. Chybět nám zřejmě bude Tomáš Zelba, který bude mít kvůli více absencím v týmu povinnosti ve 2. lize za Mn. Hradiště. Čeká nás tedy další, možná pro celou sezonu v obou dlouhodobých soutěžích klíčový, nohejbalový víkend a naštěstí tentokrát nemusíme nikam cestovat. Přijďte Zbečníku fandit! (v případě deště by se hrálo v hronovské hale)