V Pardubicích triumfovala Vankeho sestava

10530684_355032984697232_4931699237765009287_n2015-01-10_080

Turnaj, jaký nemá u nás téměř obdoby, uspořádal znovu Oskar a jeho pořadatelský tým v univerzitní hale Dynama Pardubice. Záplava extraligových hráčů a reprezentantů ČR tentokrát byla téměř neskutečná a zřejmě největší ze všech dosavadních ročníků, bylo se tedy hned od samého začátku, na co se dívat. Celkově se zúčastnilo 32 týmů a my byli nasazení díky Lukáši Flaksovi a jeho jménu, které si udělal v extraligovém Šacungu, do 2. koše. Do základní skupiny jsme dostali staré známé-Břízu například s Patrikem Černým ze Slavie Hradec Králové, silný Rožnov s ,,Pupákem,,, Lukášem Koutným a Kubou Chadimem, k tomu z 1. koše jednoho z největších favoritů turnaje-České Budějovice A v čele s fenomenálním Chalupou.
Hned na úvod bratrovražda s Rožnovem. Začátek nám vůbec nevyšel, byla vidět nesehranost a hned jsme prohrávali 0:4. Stáhli jsme sice na rozdíl jediného bodu, avšak nejdelší výměnu zápasu získal i s trochou štěstí soupeř a set poté už dotáhl do vítězného konce (7-10). Naštěstí úvod 2.setu byl zcela opačný, utvořili jsme si náskok, který jsme postupně zvyšovali a uhráli tak důležitou lepší remízu (10-3). Pak nás čekala Bříza, první set jsme měli od začátku navrch a s přehledem vyhráli. Do poloviny 2. setu se soupeř držel, ale nakonec jsme díky zlepšené hře dotáhli i 2. set k vítězství a zajistili si tak postup ze skupiny. Rožnov statečně vzdoroval Budějovicím, avšak oba sety v koncovkách ztratil (8-10, 9-10), a měli jsme tak před posledním zápasem již jisté 2. místo. K prvenství ve skupině by bylo třeba zdolat Chalupu a to byl přetěžký úkol. Bohužel jsme nezachytili začátek zápasu, především na mě byla znát na nahrávce nervozita a soupeř utekl na 1-6. Zabojovali jsme a stáhli na rozdíl jediného bodu, ale Chalupa svým typickým úderem vysoko nad naše hlavy nekompromisně ukončil šanci na prvenství ve skupině (8-10). Ve druhém setu se hrálo téměř bod za bod, Lukáš se výborně na síti rozehrál a drželi jsme krok. Poslední útok jsme chytili a následně proměnili, a získali tak proti favoritovi v kompletní první extraligové sestavě cennou remízu.
V předkole jsme narazili na Dynamo Pardubice B a při rozkopávání soupeř vypadal velice nebezpečně. Naštěstí v zápase se mu příliš nedařilo, naopak my hráli v pohodě a po dobrém výkonu přesvědčivě vyhráli 2:0 na sety. Už teď jsme ale věděli, že nás v osmifinále čeká obhájce loňského prvenství-Modřice v sestavě Pospíšil, Topinka, Bíbr.. V neskutečné konkurenci se nedalo z vítězů skupin v podstatě vybírat a kdy se vám poštěstí si zahrát proti takovému soupeři.. Takže takzvaný zápas za odměnu, i když bez žebříku se proti Pospíšilovi nehraje úplně dobře.. :)
Statečně jsme vzdorovali a snažili se soupeři nedat žádný míč zadarmo. Jenže tohle byl už opravdu jiný level, především ve 2. setu kopal Pospíšil neskutečné údery. V tomto zápase se na útoku velice dařilo proti možná nejlepšímu blokaři v ČR i Honzovi, který svými skákanými útoky soupeře slušně trápil. Obsadili jsme tedy celkově solidní 9.-16. místo, potvrdili tak nasazení pořadatele a zanechali slušný dojem. Zahrát si na takovém turnaji s těmito soupeři a hráči byl velký zážitek, i když trocha respektu a nervozity tam byla. Poděkování patří Lukáši Flaksovi, který prokázal své herní i morální kvality.
Ještě o zápas dříve se v předkole smolně o jediný míč rozloučil s turnajem Rožnov, který padl po velkém boji s favorizovanou prvoligovou Zručí, Černčice s Maňasem bohužel ve dvou setech vypadly proti Čakovicím (Kalous, Pachman, Simon). Slavia HK (přes zranění Lukáše Součka) ve vyhecovaném zápase zdolala ve 3 setech Mnichovo Hradiště A v sestavě s Modřickým Bertkem, avšak v osmifinále jim vystavil nekompromisně stopku Chalupa. Jedno z nejhezčích a nejvyrovnanějších osmifinále nabídl souboj Holic se Zručí, v obou setech se na devítkách radoval Kopův celek s Mrákavou a Adamcem, Čakovice se musely možná překvapivě sklonit před výborně hrajícím Červinkou (Žďárem).
Pak už zde bylo čtvrtfinále a další nádherné zápasy a souboje. Do osmičky se dostaly téměř výhradně extraligové týmy (výjimkou prvoligový Žďár nad Sázavou a snad ještě Radotín, i když Doubravu nelze zcela považovat za prvoligistu). Největší překvapení se zrodilo v duelu Čelákovic s Modřicemi, kde Spílkův tým vyhrál po boji dvakrát 10-9 a obhájce prvenství tak skončil před branami semifinále. Holice si rovněž ve dvou setech poradily s Radotínem v čele s ,,Žábou,, (Doubravou), další 2 čtvrtfinále rozhodoval až 3.set. Nadřelo se Brno v čele s Vankem, které potrápil Červinkův Žďár, ale nakonec to zde favorit zvládl. Nejvyrovnanější čtvrtfinále (a dá se říci souboj zkušenosti s mládím) rozhodoval až poslední míč ve 3. setu a Chalupa a spol. se museli sklonit před skvěle hrajícím veteránem Ešnerem z Českého Brodu.
První semifinále bylo jasnou záležitostí Pavla Kopa, který perfektním výkonem nedal žádnou šanci Spílkovi, to ve 2. semifinále byl k vidění obrovský boj a Vanke vyhrál až v obou dramatickým koncovkách. V boji o 3. místo pak Český Brod znovu zabojoval a dokázal otočit zápas s Čelákovicemi a zaslouženě tak získal bronz. Ve finále proti sobě nastoupili hlavní tahouni reprezentace ve trojicích: Kop versus Vanke a ze začátku měly navrch Holice. Od druhého setu se však projevila vyrovnanější sestava Brna a tento tým v sestavě Vanke, Rosenberk a Vedral, tak na celém turnaji triumfoval.

Videa z natočených zápasů
Zbečník-Rožnov:
Zbečník-Dynamo B:
Zbečník-Modřice:

Fotky:

PCE OPEN 2015 Naše výsledky:
Základní skupina: Zbečník-Rožnov (J.Chadim, J.Kleandr, L.Koutný) 1:1 (7-10, 10-3), Zbečník-Bříza (Černý, Felgr, Černý) 2:0 (10-4, 10-6), Zbečník-České Budějovice A (J.Chalupa, P.Ryneš, J.Vondrášek) 1:1 (8-10, 10-9). 2. místo skupina G, 4 body.
Předkolo PO: Zbečník
-Dynamo Pardubice B (Lakomčík, Němec, Paďour) 2:0 (10-3, 10-3)
Osmifinále: Zbečník
-Modřice (Pospíšil, Bíbr, Topinka) 0:2 (7-10, 6-10)

Konečné pořadí

1. Brno (Vanke, Rosenberk, Vedral)
2. Holice (Kop, Mrákava, Adamec)
3. Český Brod (Ešner, Flekač, Mareček)
4. Čelákovice A (Spilka, Bareš, Frank)
5.-8. Modřice (Pospíšil, Topinka, Bíbr)
Radotín (Doubrava, Chytra, Volejník)
Žďár nad Sázavou (Červinka, Voldřich, Šoupal)
České Budějovice A (Chalupa, Ryneš, Vondrášek)
9.-16. Zbečník (Flaks, Andrýs, Vlach)