Z memoriálu Jána Kureka v Neratovicích vezeme 2.místo!

10924759_357440114456519_2208097915563947210_n

Zbečnická sestava Martin Řehák, Václav Pohl a Lukáš Vlach se zúčastnila turnaje v Neratovicích. Nutno dodat, že až do třetice nám to takto vyšlo a vyrazili jsme, turnaje v Poličce a Ledči nad Sázavou nám totiž z různých důvodů nedopadly. Byli jsme tedy rádi, že to konečně vyšlo a sami byli zvědaví, jak nám to půjde. Menší obavy panovaly pouze z našeho bloku, jelikož Martin není ve trojicích zvyklý blokovat a příliš si na tomto postu nevěří, ale popral se s tím více než zdatně.

Prezentovalo se 20 trojic a nechyběli staří známí: dvě sestavy Hlavence-jedna kompletní z kvaldy o 2.ligu, druhá v čele s Vrtiškou, Honza Marek s Čelákovickými kluky, radechovský Filip Ulwer a také zřejmě největší favorit celého turnaje Janci v sestavě s batňovickým matadorem Dvořáčkem, naší budoucí zbečnickou posilou Janem Kleandrem (tzv. Pupákem) a Lukášem Koutným. Poměrně krutý systém turnaje určil, že ze čtyř pětičlenných skupin postupují pouze první 2 celky do čtvrtfinále, což také byl náš hlavní cíl pro tento turnaj.

Byli jsme nalosováni do skupiny B a úvodní zápas zvládli velice slušně, když jsme po dobrém výkonu zvítězili ve 2 setech. Ve druhém zápase v 1. setu Maňas doslova na útoku exceloval a protihráče rozstřílel, ve 2.setu se soupeř zlepšil a držel vyrovnaný stav, i s trochou štěstí jsme však koncovku zvládli. Ve třetím zápase se rozhodovalo v přímém souboji o vítězství ve skupině a 1. set nám příliš nevyšel, ztratili jsme ho a museli proti kvalitnímu sokovi pořádně zabrat. Podařilo se nám zlepšit hru, srovnat a i 3. set jsme pak zvládli vybojovat poměrem 10-7. To nám zajistilo důležité vítězství v naší základní skupině a v posledním zápase si mohl zakopat a zablokovat také Vašek. I tento zápas jsme zvládli ve 2. setech vyhrát. Šli jsme tedy do čtvrtfinále, tradičně klíčového zápasu turnaje, z 1.místa a čekal na nás tým Solidy.

V úvodu to bylo vyrovnané, ale podařilo se nám odskočit na 8:5, za tohoto stavu jsme ale začali trochu zmatkovat a soupeř dokázal vyrovnat. Za této konstelace byl time-out, který si vzal Martin, rozumnou volbou. Po něm jsme útok proměnili, ale soupeř znovu srovnal. Za devítek dal soupeř dlouhé a vysoké podání, které by Vaška pravděpodobně přeskočilo, v poslední chvíli jsem si tak musel říci a vybrat hlavou příjem, nahrávku a zakončení zvládli kluci na výbornou a my si tak pořádně oddechli. Také ve druhém setu soupeř kousal, ale Martin byl na útoku vynikající a od poloviny setu zcela nekompromisní. Mohli jsme se tak radovat z postupu už mezi nejlepší čtyři celky turnaje! Ve čtvrtfinále bojovala v pěkném utkání na 3 sety silná sestava Hlavence s Janky, ti přestože ve 3. setu ztráceli poměrem 5:7 dokázali stav otočit a derby v semifinále tak bylo na světě.

Jedno z těch památných utkání se odehrálo v semifinále, oba týmy se překonávaly v obětavosti a k vidění byl výborný nohejbal. Naše taktika byla jasná, převážně nechat Dvořku bez bloku a každý si měl hlídat to svoje. Do sedmiček jsme byli neustále o krůček vepředu, až pak se soupeř dostal do vedení, ale dvakrát jsme vyrovnali. Za stavu 9-9 měli Janci krásně nahráno, téměř ztracený míč se mi podařilo vrátit zpět na polovinu soupeře, ovšem ten měl i tak Dvořka krásně nalitý na hlavě, jenže trefil z první pouze do sítě! Obrovská radost a vedení 1-0 na sety pro nás. Druhý set začal soupeř dobře a vedl 1:3, znovu jsme zabojovali a stav otočili na 4:3. Obrovská tahanice a bitva pokračovala, dlouhé výměny gradovaly a oba soupeři se v poli překonávali. Stav došel opět do stavu 9:9, tentokrát se přes naší obrovskou snahu radovali Janci a rozhodnout tak musel 3.set. Martin vyhrál zkušeně los a tedy na začátek pro nás útok, který také proměnil. Janci okamžitě kontrovali, pak nás ale znovu Maňas fantastickým útokem poslal do vedení. Následně jsme chytili a byl tu nadějný brejk. Za stavu 8-6 soupeř reklamoval ruku Martina, hrálo se však dál (podle toho, co jsme viděl, zcela správně) a výměnu jsme urvali znovu my-9:6! Dvořka ještě kvalitním útokem snížil a vzápětí skončil Martinův kraťas v síti-9:8! Vzali jsme si oddechový čas, pevně jsem ale věřil, že vyhecovaný Martin jeden ze dvou útoků trefí a stalo se hned v 1. případě! Nadšený výkon blížící se tomu z kvalifikace o 2. ligu nás tedy poslal do finále, dali jsme do tohoto zápasu úplně všechno.

Zklamaní Janci v souboji o 3.místo nedali šanci Vrtiškovému Hlavenci a získali bronz. Na nás čekaly ve finále Kobylisy v čele se zkušeným smečařem Škabroudem, který dříve hrál extraligu (info od Pupáka).

Bohužel začátek nám příliš nevyšel, soupeři se dařilo bodovat, naopak my byli trochu v útlumu a přišly nějaké chybičky. Za stavu 2:6 jsme se přeci jen kousli a dokázali znovu velkou bojovností srovnat na 6:6. Rozhodujícím momentem možná celého zápasu byl stav 8:8, kde jsme chytili, ovšem Martina soupeř v nadějné pozici skvěle bodově zablokoval. První set jsme ztratili 8-10, to nás srazilo a poznamenalo i do začátku druhého setu. Tam to byl chvíli jeden velký zmar. Zatímco soupeři se dařilo, my nemohli dát bod, zcela vypadli z role a stav se zastavil na hrozivých 0-5. Teprve pak přišel náš první bod, soupeř si však udržoval vedení a zdálo se, že dokráčí k vítězství. Ani za beznadějného stavu jsme se však nevzdali a ještě se pokusili o téměř nemožné-dokázali jsme srovnat 3 body v řadě až na 9-9! Poslední útok soupeře však byl zcela nekompromisní a skončili jsme tak celkově na stříbrné pozici.

Porážka ve finále vždy zamrzí, rozhodly horší a trošku ospalejší začátky obou setů. Smečaře soupeře jsme na rozdíl třeba od J. Dvořáčka neznali. Ten kopal velice dobře a zkušeně a asi zaslouženě hlavně díky němu Kobylisy zvítězily. My už nepodali takový výkon jako v úžasném semifinále, 2.místo je i tak skvělým úspěchem. Celý náš tým lze pochválit za výborný a bojovný výkon-krásný, pohodový turnaj i výsledek!

Naše výsledky-zákl. skupina: Polas team-Minotauři 2:0 (10-6, 10-6) Polas team-Všetaty 2:0 (10-1, 10-7), Polas team-Solidní nejistota 2:1 (7-10, 10-5, 10-7) Polas team-El Notoriko 2:0 (10-5, 10-5). 1.místo sk. B

Čtvrtfinále: Polas team-Solida 2:0 (10-9, 10-6)

Semifinále: Polas team-Janci 2:1 (10-9, 9-10, 10-8)!

Finále: Polas team-Kobylisy 0:2 (8-10, 9-10)

Celkové Pořadí: 1.Kobylisy, 2.Polas team, 3.Janci, 4.Hlavenec.