Pražané letošním čtvrtfinálovým prokletím

Vrchol sezony pro naše starší žáky-MČR se konalo v Českých Budějovicích, kam jsem cestovali v pátek po obědě vlakem. Na místo činu jsme dorazili lehce po 20. hodině, ubytovali se v penzionu u Kebaba (Doležala) a po večeři u Berana (nikoliv tedy u Jardy, který měl dorazit až v neděli na trojky), jsme šli spokojeně do pelechu.

 

Ve dvojkách skvělý začátek a promarněná velká šance
V sobotu se konaly dvojice a vzhledem k našemu nasazení v 1. koši (díky dobrým výsledkům v poháru a celé sezoně) zde byla určitá malá naděje, že při vítězství v základní skupině bychom mohli zabojovat o semifinále a pro zbečnický nohejbal historické stupně vítězů.
Jasnými favority na finále byly týmy domácího Dynama ČB A-téměř neporazitelní bratři Koudelkové a také tradičně Čakovice (Z. Kalous, Brož), na 3. místo pak mělo býti mnoho dalších adeptů, z nichž se mi nejvyrovnaněji jevil horažďovický Hapon, naši kluci Vašek a David-levák s pravákem mohli být ale nepříjemní pro každého soupeře, to ale jen v případě stoprocentního výkonu, maximálnímu nasazení a kvalitní mezihry.
Ve skupině jsme si to měli papírově rozdat o 1. místo s Modřicemi A a kupodivu právě s nimi jsme měli hrát hned na úvod. Očekával se vyrovnaný souboj, na tohoto soupeře (Boleloucký, Bartoš-ročníkově stejně jako naši+střídající Gurtler) se nám však tradičně daří a kluci si na něho věří.
Úvod utkání byl také z naší strany výborný. Dařilo se nám prakticky vše, na co jsme sáhli a hned se ujali vedení, přestože se soupeř snažil a především Boleloucký hrál velmi slušně, tak jeho spoluhráč Bartoš dosti kazil a 1. set jsme přes jeho střídání dovedli do vítězného konce (10-5). Ani ve druhém setu jsme nepolevili a po výborném výkonu obou našich kluků jsme dovedli důležitý první zápas do vítězného konce (10-6)! Za celé utkání jsme snad zkazili jediný míč na útoku a tento zodpovědný výkon měl být příslibem do dalších bojů. Toto vítězství jsme ještě potřebovali potvrdit s Dynamem B.
Začali jsme znovu skvěle a první set domácím hráčům nedali vůbec šanci-10:2! Ti se ale ve druhém setu výrazně zlepšili a zabojovali. My trochu znervózněli a poprvé měli menší výpadek (5-7). Po oddechovém čase jsme ale srovnali a time-out si tak bral i domácí Žikeš. Koncovku jsme už zvládli bez zbytečných chyb (10-8) a prakticky si tak již zajistili prvenství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.
Ve třetím zápase s čakovickým béčkem jsme začali malinko vlažněji, přesto si vypracovali 4 setboly (9-6). Nechali jsme ale zbytečně soupeře srovnat a až poslední bodový útok Vaška znamenal výhru nejtěsnějším poměrem. Ve druhém setu jsme se opět zlepšili a bez problémů zvítězili (10-4).
V dalších skupinách Valmez přetlačil v boji o 1. místo Kotlářku, Dynamo A zvládlo roli favorita se Šacungem a největší překvapení se tak zrodilo na úkor Čakovic, které podlehli po jasně vyhraném 1.setu Horažďovicím a vzhledem k tomu, že jim los přisoudil již pro čtvrtfinále domácí Dynamo A, bylo jasné, že jeden ze dvou největších favoritů půjde z kola ven, čímž se rýsovala větší šance na medaili i pro ostatní týmy včetně nás.
My z trojice Čakovice, Šacung, Kotlářka vyfasovali asi zlatý střed a poslední dobou tradičního soupeře Kotlářku. Šance zde byly naprosto otevřené a zápas sezony tak mohl začít.
Začali jsme výborně a na soupeře vlétli ve velkém stylu a bojovně (vedení 3-0 a 4-1). Soupeř se z nepříznivého úvodu ale oklepal a začal dotahovat, přesto jsme vedli ještě 7-5. Od této chvíle však přišel zlom a náš nepochopitelný útlum a výpadek, který se zastavil až na skóre 8-10 a 0-4 (tedy bodově od stavu 7:5 hrozivých 1:9!). Nebyli jsme si schopní dobře přihrát a zabodovat, upadli do hluboké letargie a byli v této chvíli až odevzdaní, naopak soupeř hrál fantasticky, hecoval a radoval se po každém míči, především mladý Ungerman hrál trochu nečekaně jako z partesu a skvěle doplňoval tahouna Truce. Teprve potom jsme se trochu probudili a začali dotahovat značnou ztrátu. Za stavu 5-6 však Kotlářka znovu odskočila na 5-8 a zdálo se, že je hotovo. Ještě jsme stáhli na jediný bod, poslední útok soupeře však Vašek nezpracoval a byl konec nadějí.
Ještě dlouho po zápase jsem byl hodně smutný, jednalo se o promarněnou velkou šanci, protože na soupeře jsme určitě měli, ten však měl bohužel lepší mezihru a založení útoku (my několikrát útočili 2 metry od sítě, což soupeř v pohodě sbíral). Dita, či trenér Janeba z Modřic hovořili po zápase i o tom, že měli Pražané i větší vůli po vítězství, než my, což se opravdu mohlo zdát a to bylo pro mě o to větší zklamání. David prohru zkousával velice těžko i proto, že je poslední rok v žácích a byla to pro něho jedna z posledních šancí bojovat o medaili, kterou bych si pro Zbečník i konkrétně jemu moc přál.
Celkově jsme nehráli vůbec špatně (především výkon s Modřicemi byl opravdu vynikající) a 5.-8. místo není v nulkách ani trochu zlé, k semifinále jsme byli ale nejblíž a měli nejhratelnějšího soupeře ve čtvrtfinále ze všech letošních vrcholných akcí, do kterých počítám i OHDM v Plzni.
Kotlářka nakonec získala bronz, když zaslouženě zdolala v boji o 3. místo Valmez a titul získaly přes ztrátu 1. setu favorizované Budějovice A, které zdolaly Horažďovice.
Výsledky MČR dvojice: 
Sk. A: 1. Valašské Meziříčí 8 bodů, 2. Kotlářka 6 bodů, 3. Radomyšl 4 body, 4. Modřice B 2 body, 5. Karlovy Vary B 0 bodů.
Sk. B: 1. Horažďovice 6 bodů, 2. Čakovice 4 body, 3. Peklo 2 body, 4. Český Brod 0 bodů.
Sk. C: Zbečník-Modřice A 2:0 (10-5, 10-6), Zbečník-České Budějovice B 2:0 (10-2, 10-8), Zbečník-Čakovice B 2:0 (10-9, 10-4),
1. Zbečník 6 bodů (6-0, 60-34), 2. Modřice A 4 body, 3. České Budějovice B 2 body, 4. Čakovice B 0 bodů.
Sk. D: 1. České Budějovice A 6 bodů, 2. Šacung 4 body, 3. Zruč-Senec 2 body, 4. Karlovy Vary A 0 bodů.
Osmifinále: Kotlářka-Zruč 2:0 (10-6, 10-3), Čakovice A-České Budějovice B 2:0 (10-1, 10-6), Šacung-Radomyšl 2:0 (10-1, 10-4), Modřice A-Peklo 2:0 (10-5, 10-1)
Čtvrtfinále: Zbečník-Kotlářka Praha 0:2 (8-10, 8-10), České Budějovice A-Čakovice A 2:0 (10:8, 10-9), Horažďovice-Šacung 2:0 (10-9, 10-3), Valašské Meziříčí-Modřice A 2:0 (10-9, 10-8)
Semifinále: České Budějovice A-Kotlářka Praha 2:0 (10-8, 10-7), Horažďovice-Valašské Meziříčí 2:0 (10-8, 10-9)
O 3. místo: Kotlářka-Valašské Meziříčí 2:1 (9-10, 10-6, 10-8)
Finále: České Budějovice A-Horažďovice 2:1 (7-10, 10-5, 10-5)
 
Konečné pořadí MČR dvojic
1. TJ Dynamo ČEZ České Budějovice (Zdeněk Koudelka, Václav Koudelka, Lukáš Musil)
2. TJ Sokol VYNK Horažďovice-Hapon (Josef Slavíček, Martin Buriánek, Filip Hokr)
3. SK Kotlářka Praha (Nikolas Truc, Vilém Ungerman, Lukáš Rucker)
4. NK Valašské Meziříčí (Tomáš Andris, Jiří Podzemný, David Majštiník)
5.-8. TJ Sokol Zbečník (David Polák, Václav Pohl), SK Šacung Benešov (Štěpán Krunert, Michal Krunert), TJ Avia Čakovice (Zdeněk Kalous, Adam Brož), TJ Sokol SDS EXMOST Modřice A (Quido Boleloucký, Jan Bartoš, Samuel Gurtler)
9.-12. TJ Radomyšl (Stanislav Hrouda, Martin Švancar, David Zeman),TJ Peklo nad Zdobnicí (Dominik Veselý, Petr Šimeček), TJ Dynamo ČEZ České Budějovice B (Tomáš Musil, Jan Potůček), AC Zruč-Senec 2004 (Pavel Schicker, Adam Ausberger, Michal Hynek)
13.-16. SK Liapor WITTE Karlovy Vary A (Lukáš Murin, Patrik Toman, Jakub Svoboda), TJ Sokol SDS EXMOST Modřice B (Tomáš Brenner, Michal Jonas, Jakub Dujka), TJ Slavoj Český Brod (Jan Čech, Erik Zavacký, Ondřej Svoboda)
17. SK Liapor WITTE Karlovy Vary B (Zdeněk Rendl, Jaroslav Syrový, Jan Kovalčík)

 

Ve trojkách solidní výkon a reálný výsledek
Od neděle jsem tolik neočekával, favorizované celky (cca 4-5) mají totiž ve trojicích i díky větší síle a výšce razantnější útok, který rozhoduje a medaile zde dle očekávání měly viset pro nás až moc vysoko. 
Na úvod jsme sehráli pro vývoj republikového turnaje klíčový duel o 2. místo ve skupině s Českým Brodem. Ten měl v 1. setu velice dobrou a houževnatou obranu, takže byly k vidění velmi dlouhé výměny, naši však hráli poměrně trpělivě a slušně, díky čemuž jsme 1. set získali poměrem 10:6. Ve druhém setu jsme přeci jen začali více kazit, především díky tomu soupeř získával nějaké body, byli jsme však lepší a řekl bych po velmi solidním výkonu jsme tedy úvodní zápas zvládli-10:7. Ve druhém utkání nás čekalo mladé družstvo Karlových Varů B, se kterým jsme měli povinnost jasně vyhrát. Tak neuvěřitelně lajdácký a laxní vstup do utkání od všech jsem ale dlouho neviděl, poprvé na mistrovství jsem se tedy opravdu pořádně vytočil a musel několikrát výrazně zvýšit hlas. Utrpěli jsme výhru 10-7 a ve 2. setu už to naštěstí bylo lepší (10-2). V posledním zápase s Dynamem A jsme mnoho šancí neměli a soupeř nám téměř nedal čuchnout, my se navíc trápili opět už v základní mezihře. Díky tomu domácí jasný favorit na titul bez problémů zvítězil ve 2 setech.
V osmifinále jsme nastoupili proti třetímu týmu ze skupiny C-Modřicím B. Úvod utkání nám vyšel, vrátili jsme se ke slušné hře z 1. zápasu a jasně zvítězili (10-2). Ve druhém setu se soupeř zlepšil a začal pořádně kousat. Stav dospěl po krásném šlajzu Brennera do stavu 8-8, poslední 2 míče však už zase patřili nám a my tak uhráli znovu postup mezi nejlepších 8 týmů celého mistrovství!
Shodou náhody jsme do čtvrtfinále vyfasovali znovu Kotlářku, která vyhrála po skvělých výkonech skupinu, když jasně přehrála Horažďovice, v A skupině kraloval Valmez a v céčku Čakovice posledním míčem přetlačily v boji o prvenství Krunertův Šacung. Ze všech vítězů skupin možná byla Kotlářka tím nejhratelnějším soupeřem, přesto na rozdíl od soboty byla i díky bombarďákovi na útoku Trucovi favoritem.
Úvod čtvrtfinále byl naprosto vyrovnaný a hrálo se prakticky bod za bod. Naši kluci se tentokrát hecovali a rvali znamenitě, přeci jen však v konci prvního setu Truc více bodoval, některé míče v poli jsme možná mohli vzít, žel nepovedlo se (7-10). Úvod druhého setu nám vyšel skvěle a vedli jsme 4-1. Znovu jsme však na chviličku ,, vypnuli,, a soupeř se dostal do vedení. Když za stavu 7-8 Vaškův klepák skončil bohužel smolně o milimetry v autu-zdálo se, že je hotovo, ale pak se stal malý zázrak. Kluci zabojovali, srovnali a za devítek Truc snad poprvé zkazil- 10:9! Velká radost a naděje, doufali jsme, že by soupeř mohl být trochu nalomený. Bohužel první útok Kotlářka proměnila, když si navíc David hůře příjmul, získali Pražané i 7. bod. Po našem oddechovém čase se situace opakovala a po špatném příjmu skončil náš útok v síti. Po velkém vzepjetí v závěru druhé sady, tak bohužel 3. set vůbec nevyšel, nepovedlo se nám dát ani jeden bod a znovu se tak radoval celek slavného Viléma Ungermana Kotlářka (5-10).
Přes nepovedený 3. set jsem s poměrně týmovým výkonem, výsledkem i nasazením v neděli spokojený. Tentokrát jsme to opravdu odbojovali a například Davidovi lze těžko něco vyčíst, zřejmě chtěl ve 3. setu až moc a z toho pramenily chyby už na přihrávce, viděl jsem ale na něm, že mu na výsledku po oba dva dny opravdu hodně záleželo. Jardu musím také pochválit, určitě nezklamal a odehrál si svoje. Vašek v neděli byl tím tahounem, jakým by měl být, zahrál dobře a bojovněji, než v sobotním čtvrtfinále. 
I kdybychom Kotlářku zdolali, zřejmě bychom skončili v silné konkurenci maximálně čtvrtí. Kotlářka v boji o 3. místo nestačila na Andrisův Valmez a Dynamo ve fantastickém finálovém utkání v bouřlivé atmosféře vybojovalo pro domácí oddíl druhé zlato v duelu s Čakovicemi. 
Prokletím se nám tak stali v letošním roce pražské celky, na OH nás dvakrát ve čtvrtfinále vyřadila Kalousova Praha a tentokrát tedy Kotlářka, která hrála i díky velkému zlepšení Vildy Ungermana mladšího v posledních měsících po oba dva dny skvěle.
Je nutno dodat, že v tomto mimořádně silném ročníku by se na medaili musel sejít 100 procentní výkon u všech našich kluků. Na všech 3 republikových mistrovství jsme tedy obsadili 5.-8. místo (na singlu oba kluci), což určitě lze brát v této konkurenci i tak za úspěch a dobrý výsledek pro náš oddíl.
Uvidíme příští rok, kde v jedničkách není tak silná a nabitá konkurence, třeba to už poprvé také zacinká..
Velké poděkování patří Ditě za náročný víkend strávený v Budějovicích, Jardovi za to, že kluka odvezl v neděli a vzal ostatní zpět a vůbec všem rodičům našich žáků za pomoc a podporu v této super-náročné zbečnické sezoně.
 
Výsledky MČR trojice:
Sk. A: 1. Valašské Meziříčí 6 bodů, 2. Modřice A 4 body, 3. České Budějovice B 2 body, 4. Peklo 0 bodů.
SK. B: Zbečník-Český Brod 2:0 (10-6, 10-7), Zbečník-Karlovy Vary B 2:0 (10-7, 10-2), Zbečník-České Budějovice A 0:2 (4-10, 2-10)
1. České Budějovice A 6 bodů, 2. Zbečník 4 body (4-2, 45-41), 3. Český Brod 2 body, 4. Karlovy Vary B 0 bodů
Sk. C: 1. Čakovice 6 bodů, 2. Šacung 4 body, 3. Modřice B 2 body, 4. Zruč-Senec 0 bodů
Sk. D: 1. Kotlářka 6 bodů, 2. Horažďovice 4 body, 3. Karlovy Vary A 2 body, 4. Radomyšl 0 bodů
Osmifinále: Zbečník-Modřice B 2:0 (10-2, 10-8), Modřice A-Karlovy Vary A 2:0 (10-4, 10-8), Šacung-Český Brod 2:0 (10-1, 10-4), Horažďovice-České Budějovice B 2:0 (10-6, 10-7)
Čtvrtfinále: Zbečník-Kotlářka 1:2 (7-10, 10-9, 5-10), Čakovice-Modřice A 2:0 (10-8, 10-4), České Budějovice A-Horažďovice 2:0 (10-5, 10-6), Valašské Meziříčí-Šacung 2:1 (6-10, 10-4, 10-7)
Semifinále: Čakovice-Kotlářka 2:0 (10-7, 10-8), České Budějovice-Valašské Meziříčí 2:0 (10-4, 10-8)
O 3. místo: Valašské Meziříčí-Kotlářka 2:0 (10-6, 10-6)
Finále: České Budějovice A-Čakovice 2:1 (7-10, 10-8, 10-8)
Konečné pořadí MČR trojic
1. TJ Dynamo ČEZ České Budějovice A (Zdeněk Koudelka, Václav Koudelka, Lukáš Musil)
2. TJ AVIA Čakovice (Adam Brož, Zdeněk Kalous, Josef Hozman)
3. NK Valašské Meziříčí (Tomáš Andris, Jiří Podzemný, David Majštiník)
4. SK Kotlářka Praha (Nikolas Truc, Vilém Ungerman, Lukáš Rucker)
5.-8. TJ Sokol Zbečník (David Polák, Václav Pohl, Jaromír Beran), SK Šacung Benešov (Štěpán Krunert, Michal Krunert, Lukáš Krunert), TJ Sokol VYNK Horažďovice-Hapon (Josef Slavíček, Martin Buriánek, Filip Hokr), TJ Sokol SDS EXMOST Modřice A (Quido Boleloucký, Jan Bartoš, Samuel Gurtler)
9.-12. TJ Slavoj Český Brod (Erik Zavacký, Jan Čech, Ondřej Svoboda) SK Liapor WITTE Karlovy Vary A (Lukáš Murin, Patrik Toman, Zdeněk Rendl), TJ Dynamo ČEZ České Budějovice B (Jan Potůček, Tomáš Musil, Jakub Juhas), TJ Sokol SDS EXMOST Modřice B (Tomáš Brenner, Jakub Dujka, Adam Kudláček)
13.-16. TJ Peklo nad Zdobnicí (Petr Šimeček, Dominik Veselý, David Ksandr, Jan Kotyza), AC Zruč-Senec 2004 (Pavel Schicker, Adam Ausberger, Michal Hynek), TJ Radomyšl (Stanislav Hrouda, Luděk Kučera, Martin Švancar, David Zeman), SK Liapor WITTE Karlovy Vary B (Jan Kovalčík, Jaroslav Syrový, Jakub Svoboda)