Víkend zachráněn v hodině dvanácté!

3. kolo BDL: NK Zvěrkovice-Sokol Zbečník 5:2

Svůj historicky první bod v dorostenecké lize vybojovali mladí dorostenci Zbečníka na horké půdě ve Zvěrkovicích.

Odjeli jsme na utkání znovu bez nemocných Patrika a Pavla, navíc Matěj nebyl také viditelně zcela v pořádku. Poprvé v letošním roce jsme nehráli v hale a chtěli jsme zabojovat alespoň o bod, který by se na hřišti favorita počítal.

Do první dvojky jsme nasadili Matěje s Míšou. V 1. setu byli o něco lepší domácí a ujali se zaslouženě vedení. Také ve druhém setu Zvěrkovice odskočily na 8:5 a zdálo se, že první bod získají ony. Od tohoto stavu však přišlo několik chyb domácího družstva za sebou a to nám dalo velkou šanci celý zápas otočit. Získali jsme druhý set 10-8 a i když úvod třetího setu patřil domácím (5-7), nevzdali jsme se a dostali se do nadějného vedení 8:7! Soupeř byl na útoku, ale oba naši kluci balon lehce měli, bohužel si neřekli, srazili se a bylo srovnáno. Když jsme vzápětí zkazili náš útok a ani další výměna nedopadla příznivě, radoval se bohužel z prvního bodu se štěstím soupeř: 0-1.

Do druhého zápasu nastoupili Lukáš s Vaškem a začátek byl velice vyrovnaný, pak kluci zabojovali a dostali se do trháku. Vedli jsme 8-6 a 9-8 a měli několik nadějných útoků, bohužel jsme znovu nedokázali nadějně rozehraný set zavřít a za devítek soupeř proměnil. Ve druhém setu se výborný soupeř výrazně zlepšil a po skvělém výkonu zvítězil: 0-2.

Nevzdali jsme se a do trojky vlétli jako uragán (sestava Míša, Lukáš, Vašek). Byli jsme ze začátku o 2 třídy lepší než soupeř, hráli skvěle a vedli 7-1! Nevím, zda došlo trochu k uspokojení, v každém případě jsme nechali Zvěrkovice snížit na 7:5. Pak jsem sice dali 8. bod, ale ten byl i naším posledním-několik chyb v mezihře, eso ze servisu a xy neproměněných útoků a 8-10!.. To už bylo trochu moc, ovšem začátek druhého setu byl opět ve zbečnické režii, rázem jsme hráli jako z partesu a vedli hned 4-0. Hanebným výpadkům však nebyl konec a vzápětí svítil na ukazateli skóre stav 4:5! Viditelně jsme po neuvěřitelném průběhu znervózněli, domácí navíc měli obrovskou dávku štěstí a překonávali se v obětavosti, v koncovce jsme tedy prohrávali 7:9. Pod tlakem jsme ale ještě zabojovali a srovnali na 9:9. Poslední výměna byla znovu o nervy. Nakonec to skončilo tak, že Míša i Lukáš balon měli, Míša si správně řekl, ale zahrál velice nešťastně ,,dvoják,, a znovu tak vypukla velká radost v táboře Zvěrkovic: 0-3. To už bylo nejen na mě trochu moc, přestože jsme potřetí v BDL nehráli vůbec zle, tak se zdálo, že nás prostě někdo zaklel.. Když pak mistr republiky z žákovského singlu z loňského roku Karel Tůma nedal šanci Lukášovi a ve 2 setech ho bez větších problémů porazil (3-10, 6-10), bylo to už kritické: 0-4. Od začátku sezony tedy v této chvíli doslova hrůzná bilance 0-18 a byla tu poslední šance se zápasem udělat-ve druhé trojici. Nasadil jsem vůbec poprvé trojici leváků Matěje, Lukáše a Vaška. Matějovi se od začátku na bloku i útoku dařilo a 1. set jsme bez problémů získali poměrem 10-5. Jakmile se však soupeř v tom druhém dostal do vedení, začali jsme dělat zbytečné chyby pramenící z nervozity a rozhodnout tak musel až 3. set. V něm jsme přeci jen byli o něco lepší a stal se malý zázrak-vítězství 10:7 a první letošní bod pro Zbečník: 1-4!

O osudu utkání a bodovém zisku pro oba týmy tak měl rozhodnout další zápas dvojic, který jsme potřebovali získat, abychom přivezli bod, pro který jsme přijeli.

Lukáš s Vaškem nastoupili povzbuzeni předchozí výhrou a po bezchybném výkonu soupeře v 1. setu přejeli 10-4. Ve druhém setu však přišel náš výpadek, když nám dělal velké problémy soupeřův tvrdý servis, kupili jsme jednu chybu za druhou a bylo srovnáno. Rozhodoval infarktový 3. set. První bod a 6-5 pro nás. Vzápětí Lukáš v pozici, ze které se v 9 z 10 pokusů jindy nemýlí, zkazil svůj útok do pásky a když vzápětí úplně to samé i Vašek, prohrávali jsme 6:7. Nevzdali jsme se a opět srovnáno. Za osmiček jsme vydřeli dlouhou výměnu pro nás a dostali se do vedení 9:8, když následně Vašek, (který to odkoukal zřejmě v sobotu s Modřicemi ve trojici ode mě), zkazil servis, musely rozhodnout devítky. Dva útoky jsme neproměnili, soupeř však také ne. Vysvobození přišlo vzápětí, když Lukáš trefil perfektní kraťas a my slavili, jako bychom vyhráli titul: 2-4!

Bod byl tedy doma a do poslední dvojky nastoupili David s Míšou. Matěje, který nebyl úplně fit, jsem raději pošetřil. Výkon této nepříliš sehrané dvojice byl pro mě příjemným překvapením, kluci bojovali a 1. set dospěl do stavu 9:9. Měli jsme dokonce nadějný útok, soupeř však chytil a zakončil. Ve druhém setu už se projevila kvalita a zkušenost soupeřovy hlavní dvojice a skóre se tak upravilo na kosmetických 5-2 pro Zvěrkovice.

Po prvních třech zápasech, které jsme všechny měli nadějně rozehrané a všechny znovu ztratili v koncovkách, je nakonec bod zlatý a určitě ho bereme. Myslím, že jsme si ho už, za všechny dosavadní odehrané střetnutí, výkony i za bojovnost, zasloužili a věřím, že bude pro kluky správným povzbuzením i po psychické stránce a další v příštích utkáních s hratelnějšími soupeři přijdou. Příští týden máme volno, utkání se Startem Praha je odloženo na 8.5., nejbližší (dvoj)utkání tedy sehrajeme v Českých Budějovicích, následně nás čekají doma zápasy se Startem a Karlovými Vary.

Průběh utkání: 

1D-1D: D. Hrdlička, T. Pils-Matěj Šimek, Michal Pošepný 2:1 (10-7, 8-10, 10-8) 1:0

2D-2D: D. Burian, K. Tůma (V. Hrdlička)-Lukáš Kábrt, Václav Pohl 2:0 (10-9, 10-6) 2:0

1T-1T: V. Hrdlička, D. Hrdlička, T. Pils-Lukáš Kábrt, Michal Pošepný, Václav Pohl 2:0 (10-8, 10-9) 3:0

1S-1S: Karel Tůma-Lukáš Kábrt 2:0 (10-3, 10-6) 4:0

2T-2T: Karel Tůma, D. Hrdlička, T. Pils (D. Burian)-Matěj Šimek, Lukáš Kábrt, Václav Pohl 1:2 (5-10, 10-6, 7-10) 4:1

1D-2D: D. Hrdlička, T. Pils-Lukáš Kábrt, Václav Pohl 1:2 (4-10, 10-4, 9-10) 4:2

2D-1D: V. Hrdlička, K. Tůma (D. Burian)-David Polák, Michal Pošepný 2:0 (10-9, 10-6) 5:2

Sestava Zbečníka: Kábrt (C), Pohl, Šimek, Pošepný, Polák