Východočeské Derby pro Zbečník!!!

Po třech výhrách za sebou jsme zavítali do Bělé, kde začaly již odvetné ligové zápasy. Vzhledem k tomu, že kupa lidí měla s termínem zápasu problém, žádali jsme soupeře o přeložení utkání, což nakonec nedopadlo. Chyběli nám Prouza, Andrýs a Doležal, nejistí byli také Valášek s Kleandrem, ti si to nakonec ale zařídili a mohli jsme odehrát utkání v minimálním počtu 6 hráčů včetně nadějného dorostence Lukáše Kábrta.
Do úvodní dvojky nastoupil Tomáš Valášek s Lukášem Vlachem a začali velmi dobře. Po solidním výkonu získali první set, ve druhém byl do stavu 7-7 vyrovnaný, závěr však i díky zlepšenému servisu znovu patřil hostům a Zbečník tak poprvé vedl: 1-0.
Maňasovi s Pupákem se společně ve dvojkách daří a výborně začali i tentokrát. První set zaslouženě získali, ve druhém setu to byl velký boj, za devítek byli úspěšnější domácí. Ve třetím setu jsme byli ale znovu o chlup lepší a po dvojkách jsme tak vedli už 2:0!
Valáškově trojici se v úvodu vůbec nedařilo a musela dotahovat ztrátu soupeře, to se jí povedlo až v úplném závěru a za devítek jsme se znovu radovali my. Ve druhém setu jsme zlepšenou hrou nedali domácím šanci a bylo z toho nadějné vedení 3:0!
Trojice Martina Petra ale zahrála skvěle jak na útoku tak v poli, a přestože jsme bojovali, byli domácí lepší a získali tak svůj první bod v zápase. Vloženou dvojici jsme nezačali dobře a první set ztratili. Také v tom druhém to vypadalo všelijak, ale dotáhlo se to na stav 9-9. David to vzal na sebe a zaútočil ze druhé přes, ovšem soupeř chytil, naštěstí ale trefil Dušan Voříšek těsný aut! Ve třetím setu naši kluci podali výborný výkon, chytli několik míčů v poli a důležitý bod pro nás získali: 4:1!
Na singl jsem nastoupil proti domácímu kapitánovi Kašparovi a v 1. setu se mi dařilo. Vyhrál jsem 10-5 a vypadalo to nadějně, bohužel ve 2. setu se mi vůbec nedařil příjem a hodně jsem kazil, bylo tedy srovnáno. V rozhodujícím setu jsem získal první bod, ale soupeř otočil na 8:6. Zabojoval jsem a srovnal, za osmiček hráč Bělé zkazil a byli jsme tak krůček od zřejmě rozhodujícího vedení 5:1. Za stavu 9-8 v delší výměně soupeři pomohlo bodové prasátko, což byla v tu chvíli velká škoda a přišel náš oddechový čas. Kašpar riskl smečovaný servis, který se mu znovu(!) překutálel přes pásku a neměl jsem šanci přes veškerou snahu a skluz už míč vzít: Pamatuji hodně, ale dvě taková prasátka za sebou z vedení 9:8 opravdu ne, bylo to tedy ale hodně k nas…. Soupeř tedy snížil na 4:2 a ucítil naději na zvrat.
Tomu však úvod dalšího zápasu vůbec nenasvědčoval. Maňas na útoku zcela kraloval a nedali jsme soupeři v 1. setu vůbec šanci: 10-5. Také v  2. setu pokračoval stejný vývoj do stavu 5:2 po nás, pak jsme ale udělali 2 chyby na útoku za sebou a znervózněli. Trojice Bělé naopak ucítila šanci a začala v poli vybírat neskutečné věci. Když se k tomu přidal bodový blok Radima Voříška, rozhodnout musel 3. set. Také v něm byli domácí zcela neprůstřelní a začalo to vypadat zle nedobře: 4:3 a letos téměř neporazitelná trojka Martina Petra versus Valdova trojice.
V prvním setu nám soupeř nedal vůbec šanci a také ve druhém jsme ztráceli 2 míče, v telefonu už jsem právě volajícímu věrnému fanouškovi Erossovi posmutněle oznamoval, že bude z perfektně rozehraného utkání stav 4:4, ale mýlil jsem se! Kluci to nevzdali, zlepšili pole i útok a druhý set urvali! V tom třetím znovu začali skvěle a vedli 9-6, za tohoto stavu Valdovi odpískali rozhodčí sporný dotek sítě a vzápětí Bělá snížila na 8:9. Nekompromisní Tomášův výtluk bloku nám ale vzápětí zajistil už jistý bod: 5:3!
Pevně jsme věřili Maňasovi s Pupákem, že soupeře dorazí a také tomu průběh nasvědčoval, vše šlo naprosto bez problému do stavu 10-5 a 6-4. Z ničeho nic jsme ale přestali bodovat a set jsme ztratili málo vídaným výpadkem 6-10! Začátek 3. setu ale patřil znovu nám a vedli jsme 7-5. Soupeř snížil, pak chytil v poli a srovnal, Maňas následně ze druhé daleko do autu a 7-8. Při oddechovém času se ještě kluci vzájemně pohádali a bylo dokonáno: 5-4!
Tomáš s Lukášem tedy museli jít na plac a ze začátku to bylo zcela bod za bod, několikrát jsme si v poli na míč sáhli, ale přesto nedokázali chytit. Když navíc za stavu 7-8 přišla první chyba na útoku, byl set v trapu. Ve druhém setu byl stav 4-4, pak jsme se konečně dostali do brejku a najednou to šlo výborně-super práce od obou a 10-5! Loterie třetího setu byla na světě, důležitý první bod jsme získali a dohráli již pak celý set v euforii, když jsme soupeři nepovolili jediný bod!
Nervy-drásající utkání jsme tak vyhráli a vezeme z Bělé další cenné 2 body, čímž jsme se dostali již na skvělé 4. místo ve 2. lize, jistá záchrana v soutěži je tak na dosah! Fantastický výkon podal Tomáš Valášek, který byl doslova k neudržení a vyhrál všechny své zápasy, všichni ale podali bojovný výkon, za přístup musím celé družstvo pochválit. Jen tak dál, ale s pokorou, v sobotu na Třebíč!

SK Bělá-TJ Sokol Zbečník 4:6
Petr, Adamec-Valášek, Vlach 0:2 (7-10, 7-10) 0-1
Kašpar, R.Voříšek-Řehák, Kleandr 1:2 (7-10, 10-9, 7-10) 0-2
Kučera, Konečný, R. Voříšek-Valášek, Kleandr, Kábrt 0:2 (9-10, 5-10) 0-3
Petr, D.Voříšek, Adamec-Řehák, Hartman, Vlach 2:0 (10-7, 10-7) 1-3
D. Voříšek, D. Žídek-Kábrt, Hartman 1:2 (10-6, 9-10, 6-10) 1-4
Kašpar-Vlach 2:1 (5-10, 10-3, 10-9) 2:4
Kašpar, Kučera, R. Voříšek (D.Konečný)-Řehák, Hartman, Vlach 2:1 (5-10, 10-7, 10-5) 3:4
Petr, D. Voříšek, Adamec-Valášek, Kleandr, Kábrt 1:2 (10-3, 7-10, 8-10) 3:5
Petr, Adamec (Kučera)-Řehák, Kleandr 2:1 (5-10, 10-6, 10-8) 4:5
Kašpar, R. Voříšek-Valášek, Vlach 1:2 (10-8, 5-10, 5-10) 4:6
,,Měli jsme poměrně problémy se sestavou a přijeli pouze v 6 hráčích, i proto je výhra ze hřiště soupeře pro nás obrovsky cenná. Zápas jsme měli skvěle rozehraný, ale nakonec po smolně prohraném singlu z toho bylo veliké drama. Jednoznačně nejlepším naším hráčem byl čtyřbodový Valášek, za zmínku určitě stojí i 3 body mladého Kábrta, všichni jsme ale podali bojovný výkon. Průběžné 4. místo je pro Zbečník jakožto pro nováčka perfektní. Chtěl bych ocenit férovou hru z obou stran a tomuto Východočeskému týmu v soutěži upřímně přeji hodně štěstí do dalších bojů.,, hodnotil spokojený Lukáš Vlach
Pár fotek zde: http://orelb.rajce.idnes.cz/Vitezne_dery_v_Bele,_vyukovy_Prostejov
Tabulka 2. liga muži sk. B: http://nohejbal.org/index.php?option=com_wrapper&Itemid=93Tabulka BDL: http://nohejbal.org/index.php?option=com_wrapper&Itemid=94